Kerala PSC Zoology Assistant Professor Recruitment Test Previous Year Question Paper 2014 – Original Solved (Part 5 of 5)


Assistant Professor in Zoology

Kerala PSC Zoology Lecturer / Assistant Professor Recruitment Test 2014
Question Paper (Q. Code 56/2014)

Original solved question paper of Kerala PSC Zoology Lecturer/Assistant Professor examination conducted by Kerala PSC (Kerala Public Service Commission) on 29/04/2014 (Question Paper Code 56/2014) for the appointment of Zoology Lecturer/Assistant Professor in Government Colleges of Kerala under the Directorate of Collegiate Education, Trivandrum, Kerala. Questions are in MCQ (Multiple Choice Questions) format.

Part – 5 of 5 (Questions 81 – 100)

81.  The term socialist has been inserted in the preamble by the _______________ Amendment Act of the constitution

a.       43
b.      42
c.       41
d.      40

Ans. (b)

82.  Right for freedom to form association is provided in _____________ Article of the Constitution

a.       19(1)(a)
b.      19(1)(b)
c.       19(1)(c)
d.      19(1)(d)

Ans. (c)

83.  Money Bill can be introduced in:

a.       Lok Sabha
b.      Rajya Sabha
c.       Both (a) and (b)
d.      None of the above

Ans. (a)

84.  Legislative council of a State:

a.       Can be dissolved by the Governor
b.      Can be abolished by the President with the advice of the Governor of the state
c.       Can be abolished by the Parliament based on the resolution passed by the majority of the Legislative Assembly
d.      Can be abolished by the Governor based on the resolution passed by the majority of the Legislative Assembly

Ans. (c)

85.  Which of the following statement is true?

1.      The President can make a proclamation declaring emergency only when he receives in writing the decision of the Union Cabinet to this effect
2.      The president could make a proclamation declaring emergency on the ground of threat of internal disturbance
3.      The president could make a proclamation declaring emergency on the ground of threat of Armed Rebellion
4.      The President could make a proclamation declaring emergency on the ground of threat of External Aggression

a.       1, 2, 3
b.      1, 3, 4
c.       2, 3, 4
d.      1, 2, 3, 4

Ans. (b)

86.  According to Child Labour (Prohibition and Regulation) Act, 1986 Child mean the person who has not completed his ____________ years of age.

a.       18
b.      16
c.       15
d.      14

Ans. (d)

87.  What is the penalty for the refusal of the RTI application by the Public Information Officer?

a.       Rs. 5000 and 1 month imprisonment
b.      Rs. 1000 and 1 month imprisonment
c.       Rs. 5000
d.      Rs. 25000

Ans. (d)

88.  Which of the following statement is not true?

a.       No child shall be required to work for more than 3 hours at a stretch
b.      No child shall be required to work for more than 6 hours including rest period
c.       No child shall be permitted to work between 8 pm and 8 am
d.      None of the above

Ans. (c)

89.  The Sexual Harassment of Women at Workplace (Prevention, Prohibition and Redressal) Act, 2013:

1.      Protect women working in that place
2.      Protects any women who enters the work place like clients, customer etc.
3.      Protect all the employee who are working there
4.      Protects only women working in government institutions

a.       1 and 2
b.      2 and 3
c.       3 and 4
d.      1, 3 and 4

Ans. (a)

90.  Whoever contravenes the provision of S24 of the Water (Prevention and Control of Pollution) Act, prohibition on use of stream or well for disposal of polluting matter shall be punishable with imprisonment for a term which shall not be less than:

a.       1 year but which may extend to 6 years
b.      2 years but which may extend to 8 years
c.       1 ½  years but which may extend to 8 years and with fine
d.      1 ½ years but which may extend to 6 tears and with fine

Ans. (d)

91.  In which novel of Kesava Dev ‘Pappu’ appears as the main character?

a.       Odayil Ninnu
b.      Brathalayam
c.       Kannadi
d.      Ayalkkar

Ans. (a)

92.  The First editor of Swadeswabhimani daily:

a.       Baakrishnan Pilla
b.      K. Ramakrishna Pilla
c.       Vakkam Abdulkhader Moulavi
d.      C.P. Govinda Pilla

Ans. (d)

93.  Who organized ‘Misrabhojanam’?

a.       Sri Narayana Guru
b.      Sahodaran Ayyappan
c.       Ayyamkali
d.      Chattambhi Swamikal

Ans. (b)




94.  ‘Pattini Jatha’ led by:

a.       K. Kelappan
b.      Dr. Ayyathan Gopalan
c.       A.K. Gopalan
d.      P.K. Chathan Master

Ans. (c)

95.  Who took prime role in the publication of ‘Rajyasamacharam’?

a.       Clement Piyannoos Padre
b.      Dr. Herman Gundert
c.       Arnos Padre
d.      James Augustus

Ans. (b)

96.  The Chief guest on the occasion of 65th Republic day celebration:

a.       Shinzo Abe
b.      Hu Zhang Tao
c.       Yoshikiko Noda
d.      Wen Jiabo

Ans. (a)

97.  Which among the following disease is eradicated through immunization programme in India?

a.       Polio
b.      Tuberculosis
c.       Diphtheria
d.      Jaundice

Ans. (a)

98.  Who inaugurated the new Kerala legislative assembly building in 1998?

a.       A.B. Vajpayee
b.      I.K. Gujral
c.       K.R. Narayanan
d.      Krishna Kant

Ans. (c)

99.  The Minister who presented and passed the Land reformation act of Kerala in 1969:

a.       T.V. Thomas
b.      K.T. Jacob
c.       C. Achutha Menon
d.      K.R. Gouri

Ans. (d)

100. The bowler to take Sachin’s wicket in his last test:

a.       Darren Sammy
b.      Narsingh Deo Narine
c.       Chris Gayle
d.      Keron Pollard

Ans. (b)


Kerala PSC Zoology Lecturer 2014 Exam

|  Part 1/5  |  Part 2/5  |  Part 3/5  |  Part 4/5  | Part 5/5  |


Get our Updates on PSC QUESTION PAPERS in your E-mail Inbox
We will not spam your account…

Enter your e-mail address

Don’t forget to Activate your Subscription…. Please See Your E-Mail…


You may also like..

@. Kerala PSC Botany Lecturer Exam Paper 2009

@. Kerala PSC Botany Lecturer Exam Paper 2003

@. Kerala PSC HSST Botany Exam Paper 2012

@. Kerala PSC HSST Botany Exam Paper 2006

@. Lecture Notes

@. Biology PPTs

@. Video Tutorials

@. Biology MCQ

@. Question Bank

@. Difference between topics…

@. Practical Aids


Please Share for your Students, Colleagues, Friends and Relatives…

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedin
Posted in MCQ (Multiple Choice Questions), Public Service Commission (PSC), Zoology and tagged , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *