questions and answers Biology

HSA Natural Sciences Kerala PSC Previous Year Question Paper (3/2006)


Kerala PSC HSA Previous Year Question Papers

H.S.A. Natural Sciences Previous Question Papers
Kerala Public Service Commission (K-PSC)
(HSA Natural Science Exam 2006)

Original question paper of Kerala PSC HSA (High School Assistant) in Natural Sciences (Biology, Life Science, Botany and Zoology) examination conducted by Kerala PSC (Kerala Public Service Commission) for the appointment of High School Teachers (High School Assistants) in Government High Schools of Kerala under the Directorate of Public Instructions (DPI), Trivandrum, Kerala, India. Questions are in MCQ (Multiple Choice Questions) format.

HSA Natural Science Question Paper Code 140/2006

To download the question paper, please click on the link below…

To download the question paper, please click on the link below…

Continue reading

questions and answers Biology

HSA Natural Sciences Kerala PSC Previous Year Question Paper (2/2006)


High School Assistant Kerala PSC

H.S.A. Natural Sciences Previous Question Papers
Kerala Public Service Commission (K-PSC)
(HSA Natural Science Exam 2006)

Original question paper of Kerala PSC HSA (High School Assistant) in Natural Sciences (Biology, Life Science, Botany and Zoology) examination conducted by Kerala PSC (Kerala Public Service Commission) for the appointment of High School Teachers (High School Assistants) in Government High Schools of Kerala under the Directorate of Public Instructions (DPI), Trivandrum, Kerala, India. Questions are in MCQ (Multiple Choice Questions) format.

HSA Natural Science Question Paper Code 138/2006

To download the question paper, please click on the link below…

To download the question paper, please click on the link below…

Continue reading

questions and answers Biology

HSA Natural Sciences Kerala PSC Previous Year Question Paper (1/2006)


Natural Science HSA PSC 2006

H.S.A. Natural Sciences Previous Question Papers
Kerala Public Service Commission (K-PSC)
(HSA Natural Science Exam 2006)

Original question paper of Kerala PSC HSA (High School Assistant) in Natural Sciences (Biology, Life Science, Botany and Zoology) examination conducted by Kerala PSC (Kerala Public Service Commission) for the appointment of High School Teachers (High School Assistants) in Government High Schools of Kerala under the Directorate of Public Instructions (DPI), Trivandrum, Kerala, India. Questions are in MCQ (Multiple Choice Questions) format.

HSA Natural Science Question Paper Code 134/2006

To download the question paper, please click on the link below…

To download the question paper, please click on the link below…

Continue reading

Zoology lecture notes and study materials

Kerala PSC Zoology Lecturer Previous Year Question Paper 2014 – Original Solved (Part 1 of 5)


Zoology Lecturer Paper

Kerala PSC Zoology Lecturer / Assistant Professor Recruitment Exam 2014
Question Paper (Q. Code 56/2014)

Original solved question paper of Kerala PSC Zoology Lecturer/Assistant Professor examination conducted by Kerala PSC (Kerala Public Service Commission) on 29/04/2014 (Question Paper Code 56/2014) for the appointment of Zoology Lecturer/Assistant Professor in Government Colleges of Kerala under the Directorate of Collegiate Education, Trivandrum, Kerala. Questions are in MCQ (Multiple Choice Questions) format.

Part – 1 of 5 (Questions 1 – 20)

1. The naturalist who independently conceived the idea of Natural Selection along with Darwin:

a.       Alfred Russell Wallace
b.      Charles Lyell
c.       Joseph Hooker
d.      John Henslow

Ans. (a)

2. The theory proposed by Stephen Jay Gould and Niles Eldredge to explain Evolution:

a.       Theory of Genetic drift
b.      Theory of punctured equilibrium
c.       Theory of genetic equilibrium
d.      Theory of Orthogenesis

Ans. (b)

3. A system of classification based on the phylogenetic relationships and evolutionary history of groups of organisms:

a.       Phenetics
b.      Phyletics
c.       Cladistics
d.      Phylogenetics

Ans. (c)

4. Eight kingdom classification was proposed by:

a.       R.H. Whittaker
b.      Carl Woese
c.       Carlous Linnaeus
d.      Cavalier Smith

Ans. (d)

5. Protein that was used to create the first phylogenetic tree based on molecular data:

a.       Cytochrome A
b.      Cytochrome B
c.       Cytochrome C
d.      Cytochrome D

Ans. (c)

Continue reading

Zoology lecture notes and study materials

Lecturer In Zoology: Kerala PSC Previous Year Question Paper 2014 – Original Solved (Part 2 of 5)


Kerala PSC Old Question papers

Kerala PSC Zoology Lecturer / Assistant Professor Recruitment Exam 2014
Question Paper (Q. Code 56/2014)

Original solved question paper of Kerala PSC Zoology Lecturer/Assistant Professor examination conducted by Kerala PSC (Kerala Public Service Commission) on 29/04/2014 (Question Paper Code 56/2014) for the appointment of Zoology Lecturer/Assistant Professor in Government Colleges of Kerala under the Directorate of Collegiate Education, Trivandrum, Kerala. Questions are in MCQ (Multiple Choice Questions) format.

Part – 2 of 5 (Questions 21 – 40)

21.  From the following, select the correct combination. The immunoglobulin class produced in a primary response to an antigen and the first immunoglobulin to be synthesized by the neonate are:

a.       IgM, IgM
b.      IgM, IgG
c.       IgM, IgA
d.      IgM, IgD

Ans. (a)

22.  In Grave’s disease, auto-antibodies:

a.       Bind to receptor for TSH
b.      Its action mimic the normal action of TSH
c.       Over stimulate the thyroid
d.      All the above

Ans. (d)

23.  Which of the following is correct with respect to the function of complement system?

a.       Lysis
b.      Opsonization
c.       Clearance of immune complexes
d.      All the above

Ans. (d)

24.  Haptens are:

a.       Antigenic
b.      Immunogenic
c.       Both antigenic and immunogenic
d.      Non-antigenic and non-immunogenic

Ans. (a)

25.  George Kohler and Cesar Milstein are associated with:

a.       Transplantation
b.      Hybridoma technology
c.       Vaccine development
d.      Complement system

Ans. (b)

Continue reading