Zoology lecture notes and study materials

KPSC Zoology Lecturer Exam Previous Year Question Paper 2014 – Original Solved (Part 3 of 5)


Zoology Lecturer previous papers

Kerala PSC Zoology Lecturer / Assistant Professor Recruitment Exam 2014
Question Paper (Q. Code 56/2014)

Original solved question paper of Kerala PSC Zoology Lecturer/Assistant Professor examination conducted by Kerala PSC (Kerala Public Service Commission) on 29/04/2014 (Question Paper Code 56/2014) for the appointment of Zoology Lecturer/Assistant Professor in Government Colleges of Kerala under the Directorate of Collegiate Education, Trivandrum, Kerala. Questions are in MCQ (Multiple Choice Questions) format.

Part – 3 of 5 (Questions 41 – 60)

41.  U-rich mRNA participate in pre-mRNa splicing are:

a.       U1, U2, U3, U4, U5
b.      U1, U3, U5, U7, U5, U9
c.       U2, U4, U6, U8, U10
d.      U1, U2, U4, U5, U6

Ans. (d)

42.  Extent of interference can be measured by coefficient of co-incidence. Therefor:

a.       C = (Expected frequency of double cross overs/Observed frequency of double cross overs) X 100
b.      C = (Expected frequency of double cross overs/Observed frequency of double cross overs)
c.       C = (Observed frequency of double cross overs/Expected frequency of double cross overs)
d.      C = (Observed frequency of double cross overs / Expected frequency of double cross overs) X 100

Ans. (c)

43.  During replication in E.coli the unwinding of DNA is catalyzed by:

a.       DNA helicase
b.      ssDNA binding protein
c.       DNA topoisomerase
d.      DNA polymerase

Ans. (a)

44.  47XXY in man indicates:

a.       Down’s syndrome
b.      Klinefelter’s syndrome
c.       Turner syndrome
d.      Cri-du-chat syndrome

Ans. (b)

45.  Trichothiodystrophy is associated with:

a.       Structural gene mutation
b.      Defect in nucleotide excision repair
c.       Defect in DNA metabolism
d.      Defect in mismatch repair mechanism

Ans. (b)

Continue reading

Zoology lecture notes and study materials

Kerala PSC Zoology Lecturer Previous Year Question Paper 2014 – Original Solved (Part 4 of 5)


Assistant professor Jobs in Zoology

Kerala PSC Zoology Lecturer / Assistant Professor Recruitment Exam 2014
Question Paper (Q. Code 56/2014)

Original solved question paper of Kerala PSC Zoology Lecturer/Assistant Professor examination conducted by Kerala PSC (Kerala Public Service Commission) on 29/04/2014 (Question Paper Code 56/2014) for the appointment of Zoology Lecturer/Assistant Professor in Government Colleges of Kerala under the Directorate of Collegiate Education, Trivandrum, Kerala. Questions are in MCQ (Multiple Choice Questions) format.

Part – 4 of 5 (Questions 61 – 80)

61.  A three dimensional image of a bacterium is achieved by using:

a.       Phase contrast microscopy
b.      Transmission electron microscopy
c.       Scanning electron microscopy
d.      Bright field microscopy

Ans. (c)

62.  Tow dimensional gels are used to:

a.       Separate DNA fragments
b.      Separate DNA from RNA
c.       Separate different proteins
d.      Observe protein in two dimensions

Ans. (c)

63.  In reversed phase HPLC:

a.       A hydrophobic stationary phase is combined with a polar mobile phase
b.      A hydrophobic stationary phase is combined with a polar mobile phase
c.       A hydrophobic stationary phase is combined with a non-polar mobile phase
d.      A hydrophilic stationary phase is combined with anon-polar mobile phase

Ans. (b)

64.  Human genome comprise of:

a.       20 billion nucleotides
b.      5 million nucleotides
c.       3.1 billion nucleotides
d.      5 billion nucleotides

Ans. (c)

65.  CpG islands and codon bias are tools used in eukaryotic genomics to

a.       Final regular sequences
b.      Identify a gen’s function
c.       Identify open reading frames
d.      Look for DNA binding domains

Continue reading

Zoology lecture notes and study materials

Kerala PSC Zoology Assistant Professor Recruitment Test Previous Year Question Paper 2014 – Original Solved (Part 5 of 5)


Assistant Professor in Zoology

Kerala PSC Zoology Lecturer / Assistant Professor Recruitment Test 2014
Question Paper (Q. Code 56/2014)

Original solved question paper of Kerala PSC Zoology Lecturer/Assistant Professor examination conducted by Kerala PSC (Kerala Public Service Commission) on 29/04/2014 (Question Paper Code 56/2014) for the appointment of Zoology Lecturer/Assistant Professor in Government Colleges of Kerala under the Directorate of Collegiate Education, Trivandrum, Kerala. Questions are in MCQ (Multiple Choice Questions) format.

Part – 5 of 5 (Questions 81 – 100)

81.  The term socialist has been inserted in the preamble by the _______________ Amendment Act of the constitution

a.       43
b.      42
c.       41
d.      40

Ans. (b)

82.  Right for freedom to form association is provided in _____________ Article of the Constitution

a.       19(1)(a)
b.      19(1)(b)
c.       19(1)(c)
d.      19(1)(d)

Ans. (c)

83.  Money Bill can be introduced in:

a.       Lok Sabha
b.      Rajya Sabha
c.       Both (a) and (b)
d.      None of the above

Ans. (a)

84.  Legislative council of a State:

a.       Can be dissolved by the Governor
b.      Can be abolished by the President with the advice of the Governor of the state
c.       Can be abolished by the Parliament based on the resolution passed by the majority of the Legislative Assembly
d.      Can be abolished by the Governor based on the resolution passed by the majority of the Legislative Assembly

Ans. (c)

Continue reading

Botany lecture notes

Root Stem Transitions in Plants with PPT


Root Stem Transitions in Plants

Root Stem Transition in Plants (with PPT)
(Theories of Anatomical Transition from Root to Stem In Angiosperms)

Root and stem form a continuous structure in plants called the axis. The vascular tissue in root is radial (xylem and phloem arranged separately in different radii) whereas in the stem is conjoint (xylem and phloem are arranged together in same radii as vascular bundles). Thus, there should be a region in the axis where the vascular structures of the root and the stem meet and merge together. This peculiar region is called the Root-Stem Transition Zone. The current post describes the various types of root-stem transitions found in Angiosperms.

Ø  The epidermis, cortex, endodermis, pericycle and the secondary vascular tissue are continuous from root to stem.

Ø  Only the primary vascular tissue in the axis undergoes a change in their position and orientation.

Ø  The exarch arrangement of xylem in root changes to endarch position in the stem.

Ø  In the transition zone, the vascular tissue undergoes many changes such as Forking, Multiplication, Rotation and Fusion.

Ø  The vascular tissue also increases their diameter.

Ø  The exact position of the transition zone is different in different plants.

Continue reading

Botany lecture notes

Dicot Leaf (Dorsiventral Leaf) Structure with PPT


Anatomy of Dicot Leaf PPT

Dicot Leaf Cross Section (Dorsiventral Leaf)
(Anatomical Structure of a Dicot Leaf- Ixora, Mangifera, Hibiscus)

Ø  Leaves are structurally well adapted to perform the photosynthesis, transpiration and gaseous exchange.

Ø  A leaf composed of:

(1). Leaf blade: also called leaf lamina is the flattened expanded part of the leaf chiefly composed of mesophyll tissue and vascular bundles.

(2). Petiole: the stack of leaf

Ø  Based on the differentiation of mesophyll, two categories of leaves are present among Angiosperms

(1). Dorsiventral Leaf

(2). Isobilateral Leaf

(1). Dorsiventral Leaf:

Ø  Also called bifacial leaf.

Ø  They have anatomically different dorsal and ventral sides.

Ø  The mesophyll tissue is differentiated into upper palisade and lower spongy tissues.

Continue reading