Lecturer In Zoology: Kerala PSC Previous Year Question Paper 2014 – Original Solved (Part 2 of 5)


Kerala PSC Old Question papers

Kerala PSC Zoology Lecturer / Assistant Professor Recruitment Exam 2014
Question Paper (Q. Code 56/2014)

Original solved question paper of Kerala PSC Zoology Lecturer/Assistant Professor examination conducted by Kerala PSC (Kerala Public Service Commission) on 29/04/2014 (Question Paper Code 56/2014) for the appointment of Zoology Lecturer/Assistant Professor in Government Colleges of Kerala under the Directorate of Collegiate Education, Trivandrum, Kerala. Questions are in MCQ (Multiple Choice Questions) format.

Part – 2 of 5 (Questions 21 – 40)

21.  From the following, select the correct combination. The immunoglobulin class produced in a primary response to an antigen and the first immunoglobulin to be synthesized by the neonate are:

a.       IgM, IgM
b.      IgM, IgG
c.       IgM, IgA
d.      IgM, IgD

Ans. (a)

22.  In Grave’s disease, auto-antibodies:

a.       Bind to receptor for TSH
b.      Its action mimic the normal action of TSH
c.       Over stimulate the thyroid
d.      All the above

Ans. (d)

23.  Which of the following is correct with respect to the function of complement system?

a.       Lysis
b.      Opsonization
c.       Clearance of immune complexes
d.      All the above

Ans. (d)

24.  Haptens are:

a.       Antigenic
b.      Immunogenic
c.       Both antigenic and immunogenic
d.      Non-antigenic and non-immunogenic

Ans. (a)

25.  George Kohler and Cesar Milstein are associated with:

a.       Transplantation
b.      Hybridoma technology
c.       Vaccine development
d.      Complement system

Ans. (b)

26.  If E.coli is grown in a minimal medium containing glucose and lactose:

a.       It use glucose first
b.      It use lactose first
c.       It use both glucose and lactose together
d.      All are correct

Ans. (a)

27.  Which of the following is correct:

a.       Gram positive bacteria can have peptidoglycan up to 10% of cell wall
b.      Gram negative bacteria can have peptidoglycan up to 90% of the cell wall
c.       Gram positive bacteria can have peptidoglycan up to 90% of cell wall
d.      Both gram positive and negative bacteria can have peptidoglycan up to 50% of cell wall

Ans. (c)

Learn more: Difference between Gram Positive and Gram Negative Bacteria

28.  Lysozyme sensitive bond is:

a.       β(1, 1) glycosidic bond present in peptidoglycan
b.      β(1, 2) glycosidic bond present in peptidoglycan
c.       β(1, 3) glycosidic bond present in peptidoglycan
d.      β(1, 4) glycosidic bond present in peptidoglycan

Ans. (d)

29.  Lipopolysaccharide is characteristic feature of:

a.       Gram positive bacteria
b.      Gram negative bacteria
c.       Both (a) and (b)
d.      None of the above

Ans. (b)

30.  Dipicolinic acid is associated with:

a.       Bacterial cell
b.      Bacterial flagella
c.       Bacterial surface
d.      Bacterial spore

Ans. (d)

31.  The first eukaryotic organism whose complete DNA is sequenced:

a.       Chlamydomonas
b.      Saccharomyces cervisiae
c.       Pseudomonas
d.      Caenorhabditis elegans

Ans. (b)

32.  The first amino acid synthesized during protein synthesis:

a.       Tyrosine
b.      Proline
c.       Methionine
d.      Tryptophan

Ans. (c)

33.  The heat stable DNA polymerase used in Polymerase Chain Reaction:

a.       T7 DNA Polymerase
b.      Thermo Polymerase
c.       Taq DNA polymerase
d.      Poly (A) Polymerase

Ans. (c)

34.  The insert capacity of plasmid vectors:

a.       0.1 – 10 kb
b.      10 – 20
c.       34 – 45 kb
d.      80 – 100 kb

Ans. (a)




35.  The blotting technique used to detect RNA

a.       Western blot
b.      Southern blot
c.       Northern blot
d.      Eastern Blot

Ans. (c)

36.  A molecular marker utilizing restriction enzymes:

a.       RAPD
b.      AFLP
c.       Micro satellite
d.      RFLP

Ans. (d)

37.  Which one is not a DNA staining reagent aiding DNA visualization:

a.       Ethidium bromide
b.      Sybr Green
c.       Hoechst stain
d.      Methyl red

Ans. (d)

38.  The theory behind si-RNA therapy:

a.       Correction of gene mutation with an oligonucleotide
b.      Blocking translation of mRNA from a mutant gene with an oligonucleotide
c.       Providing needed protein synthesized by blood cells
d.      Removal of toxic molecules

Ans. (b)

39.  The enzyme that degrades double stranded DNA:

a.       DNase I
b.      Mung Bean nuclease
c.       S1 nuclease
d.      RHase H

Ans. (a)

40.  Identify a recombinant vaccine:

a.       MMR vaccine
b.      BCG
c.       Polio
d.      Hepatitis B vaccine

Ans. (d)


Kerala PSC Zoology Lecturer 2014 Exam

|  Part 1/5  |  Part 2/5  |  Part 3/5  |  Part 4/5  | Part 5/5  |


Get our Updates on PSC QUESTION PAPERS in your E-mail Inbox
We will not spam your account…

Enter your e-mail address

Don’t forget to Activate your Subscription…. Please See Your E-Mail…


You may also like..

@. Kerala PSC Botany Lecturer Exam Paper 2009

@. Kerala PSC Botany Lecturer Exam Paper 2003

@. Kerala PSC HSST Botany Exam Paper 2012

@. Kerala PSC HSST Botany Exam Paper 2006

@. Lecture Notes

@. Biology PPTs

@. Video Tutorials

@. Biology MCQ

@. Question Bank

@. Difference between topics…

@. Practical Aids


Please Share for your Students, Colleagues, Friends and Relatives…

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedin
Posted in MCQ (Multiple Choice Questions), Public Service Commission (PSC), Zoology and tagged , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *