KPSC Zoology Lecturer Exam Previous Year Question Paper 2014 – Original Solved (Part 3 of 5)


Zoology Lecturer previous papers

Kerala PSC Zoology Lecturer / Assistant Professor Recruitment Exam 2014
Question Paper (Q. Code 56/2014)

Original solved question paper of Kerala PSC Zoology Lecturer/Assistant Professor examination conducted by Kerala PSC (Kerala Public Service Commission) on 29/04/2014 (Question Paper Code 56/2014) for the appointment of Zoology Lecturer/Assistant Professor in Government Colleges of Kerala under the Directorate of Collegiate Education, Trivandrum, Kerala. Questions are in MCQ (Multiple Choice Questions) format.

Part – 3 of 5 (Questions 41 – 60)

41.  U-rich mRNA participate in pre-mRNa splicing are:

a.       U1, U2, U3, U4, U5
b.      U1, U3, U5, U7, U5, U9
c.       U2, U4, U6, U8, U10
d.      U1, U2, U4, U5, U6

Ans. (d)

42.  Extent of interference can be measured by coefficient of co-incidence. Therefor:

a.       C = (Expected frequency of double cross overs/Observed frequency of double cross overs) X 100
b.      C = (Expected frequency of double cross overs/Observed frequency of double cross overs)
c.       C = (Observed frequency of double cross overs/Expected frequency of double cross overs)
d.      C = (Observed frequency of double cross overs / Expected frequency of double cross overs) X 100

Ans. (c)

43.  During replication in E.coli the unwinding of DNA is catalyzed by:

a.       DNA helicase
b.      ssDNA binding protein
c.       DNA topoisomerase
d.      DNA polymerase

Ans. (a)

44.  47XXY in man indicates:

a.       Down’s syndrome
b.      Klinefelter’s syndrome
c.       Turner syndrome
d.      Cri-du-chat syndrome

Ans. (b)

45.  Trichothiodystrophy is associated with:

a.       Structural gene mutation
b.      Defect in nucleotide excision repair
c.       Defect in DNA metabolism
d.      Defect in mismatch repair mechanism

Ans. (b)

46.  Calcium plays an important role in cortical granule reaction. Upon fertilization the level of Ca+:

a.       Increase
b.      Decrease
c.       Remains same
d.      Decrease with increase in K+

Ans. (a)

47.  _________ is a maternally expressed polypeptide that may control the fate of EMS blastomere in C. elegans:

a.       PAL – 1
b.      PIE – 1
c.       SKN – 1
d.      MOM – 2

Ans. (c)

48.  Identify the correct statement from the following:

a.       Mutation of CSX gene results in heart attack
b.      Rieger syndrome is a mutation phenotype of the gene PITx3
c.       Mutation of WTI gene is man results in congenital cataract
d.      Greig syndrome is a mutation phenotype of the gene SOX

Ans. (a)

49.  Which group of genes identified by Nusslein Volhard and Carroll is responsible for the final stages of segmentation in Drosophila embryo?

a.       Morphogen gradient gene
b.      Gap gene
c.       Pair rule genes
d.      Segment polarity gene

Ans. (d)

50.  Which of the following series of events represents the path of vertebrate development?

a.       Blastula, cleavage, neurulation, cell migration, gastrulation, organogenesis, growth
b.      Blastula, cleavage, gastrulation, neurulation, cell migration, organogenesis, growth
c.       Cleavage, blastula, gastrulation, nurulation, cell migration, growth
d.      Cleavage, gastrulation, blastulation, neurulation, cell migration, growth

Ans. (c)

51.  A keystone species:

a.       Exert great influence on structure f ecosystem
b.      Exert great influence on functioning of ecosystem
c.       Both (a) and (b)
d.      None of the above

Ans. (c)

52.  System for the control of hunger and thirst are linked with the ________ of the brain:

a.       Pituitary
b.      Hypothalamus
c.       Thalamus
d.      All the above

Ans. (c)

53.  The frequency distribution of nominal/ordinal data:

a.       Bar chart
b.      Histogram
c.       Frequency polygon
d.      All the above

Question removed due to confusing question/incorrect options




54.  Principle of competitive exclusion was given by:

a.       E.P. Odum
b.      G.F. Gause
c.       J.H. Conell
d.      E.F. Clements

Ans. (b)

55.  Which of the following is true:

a.       In a wild life sanctuary human activities are not allowed
b.      In a national park human activities are not allowed
c.       Both (a) and (b)
d.      None

Question removed due to confusing question/incorrect options

56.  Zero population growth occurs when:

a.       Death rate equals birth rate and net migration is zero
b.      Death rate is greater than birth rate and net migration is zero
c.       Death rate is lesser than birth rate and net migration is zero
d.      All the above

Ans. (a)

57.  Classical conditioning is reinforced within the ______ follows the:

a.       Conditional Stimulus, Unconditional Stimulus
b.      Unconditional Response, Conditioned Response
c.       Conditioned Stimulus, Conditioned Response
d.      Unconditioned Stimulus, Conditioned stimulus

Ans. (d)

58.  A stable community of a sere is:

a.       Seral community
b.      Lithosere
c.       Climax community
d.      Zerosere

Ans. (c)

59.  Which of the following is not true for greenhouse gases

a.       CO2, Methane, CFC
b.      CO2, methane, Ozone
c.       CO2, Water vapour, FC
d.      CO2, nitrous oxide, Oxygen

Ans. (d)

60.  The following is not a major cause of species extinction:

a.       Habitat loss
b.      Hunting and poaching
c.       Fire
d.      Exotic species

Ans. (c)


Kerala PSC Zoology Lecturer 2014 Exam

|  Part 1/5  |  Part 2/5  |  Part 3/5  |  Part 4/5  | Part 5/5  |


Get our Updates on PSC QUESTION PAPERS in your E-mail Inbox
We will not spam your account…

Enter your e-mail address

Don’t forget to Activate your Subscription…. Please See Your E-Mail…


You may also like..

@. Kerala PSC Botany Lecturer Exam Paper 2009

@. Kerala PSC Botany Lecturer Exam Paper 2003

@. Kerala PSC HSST Botany Exam Paper 2012

@. Kerala PSC HSST Botany Exam Paper 2006

@. Lecture Notes

@. Biology PPTs

@. Video Tutorials

@. Biology MCQ

@. Question Bank

@. Difference between topics…

@. Practical Aids


Please Share for your Students, Colleagues, Friends and Relatives…

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedin
Posted in MCQ (Multiple Choice Questions), Public Service Commission (PSC), Zoology and tagged , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *