Kerala PSC Zoology Lecturer Previous Year Question Paper 2014 – Original Solved (Part 4 of 5)


Assistant professor Jobs in Zoology

Kerala PSC Zoology Lecturer / Assistant Professor Recruitment Exam 2014
Question Paper (Q. Code 56/2014)

Original solved question paper of Kerala PSC Zoology Lecturer/Assistant Professor examination conducted by Kerala PSC (Kerala Public Service Commission) on 29/04/2014 (Question Paper Code 56/2014) for the appointment of Zoology Lecturer/Assistant Professor in Government Colleges of Kerala under the Directorate of Collegiate Education, Trivandrum, Kerala. Questions are in MCQ (Multiple Choice Questions) format.

Part – 4 of 5 (Questions 61 – 80)

61.  A three dimensional image of a bacterium is achieved by using:

a.       Phase contrast microscopy
b.      Transmission electron microscopy
c.       Scanning electron microscopy
d.      Bright field microscopy

Ans. (c)

62.  Tow dimensional gels are used to:

a.       Separate DNA fragments
b.      Separate DNA from RNA
c.       Separate different proteins
d.      Observe protein in two dimensions

Ans. (c)

63.  In reversed phase HPLC:

a.       A hydrophobic stationary phase is combined with a polar mobile phase
b.      A hydrophobic stationary phase is combined with a polar mobile phase
c.       A hydrophobic stationary phase is combined with a non-polar mobile phase
d.      A hydrophilic stationary phase is combined with anon-polar mobile phase

Ans. (b)

64.  Human genome comprise of:

a.       20 billion nucleotides
b.      5 million nucleotides
c.       3.1 billion nucleotides
d.      5 billion nucleotides

Ans. (c)

65.  CpG islands and codon bias are tools used in eukaryotic genomics to

a.       Final regular sequences
b.      Identify a gen’s function
c.       Identify open reading frames
d.      Look for DNA binding domains

Question removed due to confusing question/incorrect options

66.  The assembly of final genomics sequence form multiple sequencing running is called:

a.       Annotating
b.      Compiling
c.       Computing
d.      Sequencing

Ans. (b)

67.  Which statement is incorrect about the SDS PAGE technique?

a.       Sodium dodecyl sulfate is used to denature the samples being separated
b.      It is used to separate proteins
c.       It is a type of gas chromatographic method of separation
d.      Separations are run on gel covered plates

Ans. (c)

Learn more: MCQ on Separation Techniques – Electrophoresis

68.  Which of the following is a protein sequence database?

a.       DDBJ
b.      EMBL
c.       Gen Bank
d.      PIR

Ans. (d)

69.  How many countries have ratified the Kyoto protocol of 1997 to date?

a.       275
b.      175
c.       75
d.      150

Question removed due to confusing question/incorrect options

70.  Which protein has been produced generating a transgenic sheep that is used for replacement therapy for individuals at risk from emphysema?

a.       Casein
b.      α-anti trypsin (AAT)
c.       Plaminogen activator (tPA)
d.      Amyloid precursor proteins

Ans. (b)

71.  Which of the following sampling method is preferred for studying heterogeneous population?

a.       Simple random sampling
b.      Stratified sampling
c.       Convenient sampling
d.      Systematic sampling

Ans. (b)

72.  A test that examine subject’s thoughts and thought process is:

a.       Cognitive test
b.      Affective test
c.       Standardized test
d.      Generalized test

Ans. (a)

73.  Which of the following is most appropriate about discussion part of a research paper?

a.       It elaborates importance of the topic
b.      Explain how the findings concur with that of others
c.       Deals with method of sampling and recruitment
d.      Deals with findings of the relevant studies

Ans. (b)




74.  The process of collecting and analyzing information to develop or enhance a theory is:

a.       Basic Research
b.      Applied Research
c.       Evaluation
d.      None of the above

Ans. (a)

75.  If you want to determine whether and to what degree a relationship exists between two or more variables what kind of study you have to do?

a.       Descriptive
b.      Correlation
c.       Causal comparative
d.      Experimental

Ans. (b)

76.  Creating a class room climate conducive to develop positive self-concept in students is by:

a.       Challenge and freedom
b.      Respect and warmth
c.       Control and success
d.      All the above

Ans. (d)

77.  Which of the following teacher will be liked most?

a.       A teacher who maintain discipline in the classroom
b.      A teacher who make teaching learning process enjoyable
c.       A teacher who give more home work
d.      A teacher who take more number of classes

Ans. (b)

78.  An instructional model that identifies the major variable in the teaching learning process includes:

a.       Individual differences
b.      Principle of learning
c.       Teacher behavior
d.      All the above

Ans. (d)

79.  The extent of teacher’s subject matter ad pedagogical expertise indicates the teachers:

a.       Efficacy
b.      Morale
c.       Competency
d.      Efficiency

Ans. (c)

80.  What will be the impact of interactive teaching?

a.       It will make teaching learning process difficult
b.      It will create confusion among students
c.       Students will be expected to listen only
d.      It will make teaching learning process effective, democratic and friendly

Ans. (d)


Kerala PSC Zoology Lecturer 2014 Exam

|  Part 1/5  |  Part 2/5  |  Part 3/5  |  Part 4/5  | Part 5/5  |


Get our Updates on PSC QUESTION PAPERS in your E-mail Inbox
We will not spam your account…

Enter your e-mail address

Don’t forget to Activate your Subscription…. Please See Your E-Mail…


You may also like..

@. Kerala PSC Botany Lecturer Exam Paper 2009

@. Kerala PSC Botany Lecturer Exam Paper 2003

@. Kerala PSC HSST Botany Exam Paper 2012

@. Kerala PSC HSST Botany Exam Paper 2006

@. Lecture Notes

@. Biology PPTs

@. Video Tutorials

@. Biology MCQ

@. Question Bank

@. Difference between topics…

@. Practical Aids


Please Share for your Students, Colleagues, Friends and Relatives…

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedin
Posted in MCQ (Multiple Choice Questions), Public Service Commission (PSC), Zoology and tagged , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *