Kerala PSC Zoology Lecturer Previous Year Question Paper 2014 – Original Solved (Part 1 of 5)


Zoology Lecturer Paper

Kerala PSC Zoology Lecturer / Assistant Professor Recruitment Exam 2014
Question Paper (Q. Code 56/2014)

Original solved question paper of Kerala PSC Zoology Lecturer/Assistant Professor examination conducted by Kerala PSC (Kerala Public Service Commission) on 29/04/2014 (Question Paper Code 56/2014) for the appointment of Zoology Lecturer/Assistant Professor in Government Colleges of Kerala under the Directorate of Collegiate Education, Trivandrum, Kerala. Questions are in MCQ (Multiple Choice Questions) format.

Part – 1 of 5 (Questions 1 – 20)

1. The naturalist who independently conceived the idea of Natural Selection along with Darwin:

a.       Alfred Russell Wallace
b.      Charles Lyell
c.       Joseph Hooker
d.      John Henslow

Ans. (a)

2. The theory proposed by Stephen Jay Gould and Niles Eldredge to explain Evolution:

a.       Theory of Genetic drift
b.      Theory of punctured equilibrium
c.       Theory of genetic equilibrium
d.      Theory of Orthogenesis

Ans. (b)

3. A system of classification based on the phylogenetic relationships and evolutionary history of groups of organisms:

a.       Phenetics
b.      Phyletics
c.       Cladistics
d.      Phylogenetics

Ans. (c)

4. Eight kingdom classification was proposed by:

a.       R.H. Whittaker
b.      Carl Woese
c.       Carlous Linnaeus
d.      Cavalier Smith

Ans. (d)

5. Protein that was used to create the first phylogenetic tree based on molecular data:

a.       Cytochrome A
b.      Cytochrome B
c.       Cytochrome C
d.      Cytochrome D

Ans. (c)

6. Malaise traps are used to collect:

a.       Birds
b.      Insects
c.       Mammals
d.      Plankton

Ans. (b)

7. The loss of genetic variation that occurs when a new population is established by a very small number of individuals form a larger population is known as:

a.       Genetic stability principle
b.      Hardy Weinberg Principle
c.       Speciation Principle
d.      Founder Principle

Ans. (d)

8.  An example for co-evolution is:

a.       Evolution of bees and flowers they pollinate
b.      Evolution of horse and deer
c.       Evolution of marsupials and placental mammals
d.      Evolution of man and ape

Ans. (a)

9.  The technique that uses rates of molecular changes to study phylogenetic relationship is:

a.       Molecular taxonomy
b.      Molecular clock
c.       Molecular genetics
d.      Molecular phylogeny

Ans. (b)

10.  When the name of a species or sub-species is the repetition of the generic name (example: Apis apis apis) it is known as____.

a.       Homonym
b.      Heteronym
c.       Synonym
d.      Tautonym

Ans. (d)

11.  Cyclic AMP is the second messenger of:

a.       Testosterone
b.      Catecholamine
c.       Progesterone
d.      Insulin

Ans. (b)

12.  The enzyme that convert Dihydroxy acetone phosphate to D-glyceraldehyde-3 phosphate is:

a.       Glyceraldehyde 3 phosphate dehydrogenase
b.      Enoyl coenzyme A hydratase
c.       Glycerol kinase
d.      Triose phosphate isomerase

Ans. (d)

13.  Normal value of glomerular filtration rate is:

a.       10 ml/minute
b.      525 ml/minute
c.       125 ml/minute
d.      750 ml/minute

Ans. (c)

14.  Gastric inhibitory peptide is secreted by:

a.       G cells of the stomach
b.      L cells of the duodenum and jejunum
c.       Alpha cells of Pancreatic islands
d.      K cells of duodenum and jejunum

Ans. (d)




15.  At high concentration of substrate an uncompetitive inhibitor:

a.       Lowers Vmax and Km
b.      Increase Vmax and Km
c.       Lowers Vmax and increase Km
d.      Increase Vmax and Km get unaltered

Ans. (a)

16.  Diabetes insipidus is caused by the absence of the secretion of:

a.       Insulin
b.      Gastrin
c.       Antidiuretic hormone
d.      Estrogen

Ans. (c)

17.  Depolarization of SA node is mainly due to:

a.       Influx of calcium ions
b.      Influx of magnesium ions
c.       Efflux of calcium ions
d.      Efflux of magnesium ions

Ans. (a)

18.  Precursor for catecholamine hormone is:

a.       Methionine
b.      Alanine
c.       Tyrosine
d.      Serine

Ans. (c)

19.  Chitin is:

a.      Hetero-polysaccharide with glucuronic acid and N acetyl glucosamine residues linked by β1 – 4 linkage
b.      Homo-polysaccharide with D glucose residues linked by β1 – 4 linkage
c.       Homo-polysaccharide of D fructose residues linked by β1 – 2 linkage
d.      Homo-polysaccharide with N acetyl glucosamine residues liked by β1- 4 linkage

Ans. (d)

Learn more: MCQ on Carbohydrates: Part 1 | Part 2 | Part 3

20.  Human ABO blood group is determined by:

a.       Antigenic property of lecithin of the membrane
b.      Antigenic property of oligosaccharide head group of glycosphingolipid
c.       Antigenic properties of ethanolamines
d.      Antigenic properties of cholesterol of the membrane lipid

Ans. (b)

Learn more: Membrane Lipids- Properties, Structure and Classification

Learn more: MCQ on Plasma Membrane


Kerala PSC Zoology Lecturer 2014 Exam

|  Part 1/5  |  Part 2/5  |  Part 3/5  |  Part 4/5  | Part 5/5  |


Get our Updates on PSC QUESTION PAPERS in your E-mail Inbox
We will not spam your account…

Enter your e-mail address

Don’t forget to Activate your Subscription…. Please See Your E-Mail…


You may also like..

@. Kerala PSC Botany Lecturer Exam Paper 2009

@. Kerala PSC Botany Lecturer Exam Paper 2003

@. Kerala PSC HSST Botany Exam Paper 2012

@. Kerala PSC HSST Botany Exam Paper 2006

@. Lecture Notes

@. Biology PPTs

@. Video Tutorials

@. Biology MCQ

@. Question Bank

@. Difference between topics…

@. Practical Aids


Please Share for your Students, Colleagues, Friends and Relatives…

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedin
Posted in MCQ (Multiple Choice Questions), Public Service Commission (PSC), Zoology and tagged , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *