CSRI JRF NET Life Sciences June 2017 Model Question Paper Set- 4


biological significance of hydrogen bonds in water

CSIR JRF/NET Life Science Exam June 2017 (I)
Model Question Paper 4/5
(CSIR MCQ011: Practice Questions with Answer Key)

1.  Penicillin-resistant bacteria produce β-lactamase which inactivates penicillin by:

a.       Esterifying the carboxyl group
b.      Oxidizing S atom
c.       Hydrolyzing the side chain
d.      Hydrolyzing the C-N bond

Ans. (d)

β-lactamases or penicillinase are a class of enzymes produced by some bacteria which degrade penicillin antibiotic and thereby impart resistance against penicillin. All penicillin antibiotics contain a β-lactum ring structure which is essential for the antibiotic activity. The β-lactamase enzyme will degrade the β-lactum ring and thus inhibit the antibiotic properties.

2. Pseudo-murein is present in cell wall of:

a.       Streptococci
b.      Staphylococci
c.       Methanococci
d.      Micrococci

Ans. (c). Methanococci

Methanococci is an Archaebacteria.

Pseudo-murein or pseudo-peptidoglycan is a major cell wall component of some Archaebacteria. It is structurally different from the peptidoglycan of the true bacteria. However, it is functionally similar to the peptidoglycan wall of bacteria. Pseudo-murein is a hetero-polysaccharide of N-acetylglucosamine and N-acetyltalosaminuronic acid connected by β-1,3-glycosidic bonds. Lysozyme enzyme is unable to degrade the pseudo-murein cell wall.

Learn more: Comparison table of Bacteria, Archaea and Eukarya

3. Bacteria that can penetrate intact corneal epithelium is:

a.      Pseudomonas aeruginosa
b.      Staphylococus aureus
c.       Listeria monocytogenes
d.      Yersinia pestis

Ans. (b). Staphylococus aureus

4. Which of the following bacterial toxins does not have ADP-ribosyl transferase activity:

a.       Cholera toxin
b.      Diphtheria toxin
c.       Exotoxin A
d.      S aureus α toxin

Ans. (d). S. aureus α toxin

Cholera toxin, Diphtheria toxin and Exotoxin A possess ADP ribosyl transferase activity.

S. aureus α toxin is produced by Staphylococcus aureus do not have the ADP-ribozyl transferase and they induce apoptosis.

5. In what part of the plant are auxins produced?

a.       Mesophylls cells
b.      Vascular bundles
c.       Shoot meristems
d.      Root meristem

Ans. (d)

Learn more: Meristem in Plants: Characteristics & Classification

6. The oxygen carrying protein of invertebrates is:

a.       Hemoglobin
b.      Hemocyanin
c.       Myoglobin
d.      Ceruloplasmin

Ans. (b). Hemocyanin

Hemocyanin is a copper containing protein in some insects which can carry oxygen. Unlike the hemoglobin, the hemocyanin protein can carry only one O2 molecule at a time.

Hemoglobin and myoglobin are the oxygen carrying proteins of vertebrates.

Ceruloplasmin is a copper carrying protein in human.

7. The bond length of hydrogen bond in water is approximately:

a.       0.177 nm
b.      0.177 Å
c.       1.77nm
d.      0.77µm

Ans. (a). 0.177 nm

Learn more: How Hydrogen Bond is Formed in Water?

Learn more: Physical, Chemical and Unusual Properties of Water

Learn more: Biological Significance of Water

Learn more: Why the pH of water is 7? (Video Tutorial)

8. In cells that have not been previously exposed to lactose, how does lactose enter the cell to induce lac operon

a.       IPTG would induce the expression instead of lactose
b.      Lactose would enter by diffusion across the membrane without the need for permease
c.       Some other transport protein facilitates the entry of lactose
d.      Basal level of expression of lac operon, leading to the low level synthesis of permeases

Ans. (d)

9.  Which is the most preferred carbon source for E coli

a.       Glucose
b.      Glycerol
c.       Galactose
d.      Sucrose

Ans. (a)

10.  Interferons:

a.       Activate B cells to make virus specific antibodies
b.      Are Th2 cytokines
c.       Are virus proteins that interfere with activation of cytotoxic t cells
d.      Inhibit virus replication by infected cells

Ans. (d)

Interforons or IFNs are proteins belong to a large class called cytokines. Cytokines are used to communicate between cells to trigger defense reactions to eradicate the invading pathogens.

11.  Activated form of insulin contains:

a.       Two inter chain disulphide bonds
b.      Two intra-chain and one inter chain disulphide bonds
c.       One intra chain and two inter chain disulphide bonds
d.      Two intra-chain disulphide bonds

Ans. (c)

12.  Which of the following is not considered as a prion disease?

a.       Kuru
b.      CJD
c.       BSE
d.      Alzheimer

Ans. (d)

13.  It was found that normal stem cells isolated from brain have a doubling time of 24 hours; whereas tumor derived cells have a doubling time of 12 hours. Both these cells types were grown in the presence of radioactive thymidine for 24 hours, following which they were grown in normal media. After the end of a week, radioactivity per cell will be:

a.       Double in stem cells as compared to cancer cells
b.      Half in stem cells as compared to cancer cells
c.       Same in both stem and cancer cells
d.      None in stem cells and high levels in cancer cells

Ans. (b)

14.  Which of the following genotype frequencies of AA Aa and aa respectively satisfy the Hardy-Weinberg principle?

a.       0.29, 0.42, 0.29
b.      0.36, 0.55, 0.09
c.       0.49, 0.42, 0.09
d.      0.64, 0.27, 0.09

Ans. (a)

Learn more: Hardy Weinberg Equilibrium Principle

15.  How many different genotypes are possible in the ova of a woman who is heterozygous at four different loci?

a.       8
b.      16
c.       64
d.      2

Ans. (b) 16

It is calculated with the formula 2^n, where n is the number of heterozygous loci. Here in the question, there are 4 heterozygous loci. 2^4 = 2 X 2 X 2 X 2 = 16


CSIR JRF NET Life Sciences June (I) 2017 Exam Model Questions

|  Set 1/5     Set 2/5    |   Set 3/5   |   Set 4/5    |   Set 5/5   |


Get our Updates on CSIR JRF NET in your E-mail Inbox
We will not spam your account…

Enter your e-mail address

Don’t forget to Activate your Subscription…. Please See Your E-Mail…





You may also like…

@.  NET Life Sciences Solved Previous Year Question Papers (PDF Download)

@.  NET Life Sciences Syllabus

@. NET Life Sciences Books to Refer

@. Lecture Notes

@. Biology PPTs

@. Video Tutorials

@. Biology MCQ

@. Question Bank

@. Difference between topics…

@. Practical Aids


Please Share for your Students, Colleagues, Friends and Relatives…

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedin
Posted in CSIR / ICMR / DBT / ICAR, CSIR NET Model Questions, MCQ (Multiple Choice Questions), NET Life Sciences Model Questions and tagged , , , .

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *